Fixing LimeSDR-Mini LimeQuickTest Error

#1

After Spending so much time trying to understand how come LimeTest Fails And why my board is still working, I have decided to try and help a bit with what I found out.

This is Result made by “LimeQuickTest_20180702_01e2d00.exe” that I have been told to download.
It seems it is not appropriate for some boards such as mine.

[ TESTING STARTED ]
->Start time: Thu Jun 13 22:29:20 2019

->Device: LimeSDR Mini, media=USB 2, module=FT601, serial=1D40EE3D36AF1C, index=0
Warning: USB3 not available
Serial Number: 1D40EE3D36AF1C

[ Clock Network Test ]
->REF clock test
Test results: 16606; 29803; 43000 - PASSED
->VCTCXO test
Results : 6711036 (min); 6711197 (max) - PASSED
->Clock Network Test PASSED

[ FPGA EEPROM Test ]
->Read EEPROM
->Read data: 12 06 1C 12 06 1C 02
->FPGA EEPROM Test PASSED

[ LMS7002M Test ]
->Perform Registers Test
->External Reset line test
Reg 0x20: Write value 0xFFFD, Read value 0xFFFD
Reg 0x20: value after reset 0x0FFFF
->LMS7002M Test PASSED

[ RF Loopback Test ]
->Configure LMS
SetFrequencySXT(1250 MHz) - cannot deliver frequency
TuneVCO(CGEN) - failed to lock (cmphl!=0)
SetFrequencyCGEN(122.88 MHz) failed
Failed to set sample rate
->RF Loopback Test FAILED

=> Board tests FAILED <=

Elapsed time: 2.79 seconds

“LimeSuiteGUI_20190513_b534e74.exe” did’t allow me to do any calibration either.


I flashed board via Linux with:

LimeUtil --update

(“LimeSDR-Mini_lms7_trx_HW_1.2_auto.rpd” update file manually via LimeSuitGui Didn’t work for me )

Than I Used LimeSDR-Mini_QuickTest_1v1 Download HERE

Run Tests again with LimeSDR-Mini_QuickTest_1v1 And test Results were Succesfull:

[ TEST STARTED ]
->Start time: Wed Jun 19 20:20:34 2019

->Device: LimeSDR Mini, media=USB 2, module=FT601, serial=1D40EE3D36AF1C, index=0
Serial Number: 1D40EE3D36AF1C

[ Clock Network Test ]
->REF clock test
Test results: 30328; 43525; 56722 - PASSED
->VCTCXO test
Results : 6711034 (min); 6711195 (max) - PASSED
->Clock Network Test PASSED

[ FPGA EEPROM Test ]
->Read EEPROM
data: 18 06 28 18 06 28 2
->FPGA EEPROM Test PASSED

[ LMS7002M Test ]
->Perform Registers Test
->External Reset line test
Reg 0x20: Write value 0xFFFD, Read value 0xFFFD
Reg 0x20: value after reset 0x0FFFF
->LMS7002M Test PASSED

[ RF Loopback Test ]
->Configure LMS
->Run Tests (TX_2 -> LNA_W):
->On board loopback test:
Test 1:(SXR=1000.0MHz, SXT=1005.0MHz, TXPAD=8): Result:(-17.8 dBFS, 5.00 MHz) - PASSED
->Configure LMS
->Run Tests (TX_1 -> LNA_H):
->On board loopback test:
Test 1:(SXR=2100.0MHz, SXT=2105.0MHz, TXPAD=8): Result:(-18.8 dBFS, 5.00 MHz) - PASSED
->RF Loopback Test PASSED

=> Board tests PASSED <=

Elapsed time: 7.67 seconds

Than close test utlity but did not remove LimeSDR-Mini ( let her stay green) I Open "LimeSuiteGUI_20190513_b534e74.exe and Pressed “Calibrate ALL”, than SAVE calibration File.

Than I was able to calibrate Board again.

I have no idea what is the reason my guess is that some boards, are shipped with different firmware and there must be so many version that it is a bit messy out there :slight_smile: I hope this will help some of you.

#2

Hello,
What is the version of your board v1.1 or v1.2?
Your first log shows failures to lock PLLS. There is “Default” button in LimeSuiteGUI. After pressing it, do you get errors when clicking “Calculate” buttons in SXR, SXT, CGEN tabs?